-
Dziś chciałabym zachęcić Was do upieczenia tarty,może być na słono lub na słodko z dowolnymi produktami, ja skusiłam sie na tę na słodko a że w zamrażalce miałam zamrożone maliny ,postanowiłam je dodać i tak oto powstała tarta z bialą czekolada i malinami pieczona w specjalnie dla niej wymalowanej foremce falowanej ..Jest w ofercie kilka wielkości w zależności od potrzeb :) Polecam.......
F055 FOREMKA FALOWANA MAŁA h 4,3cm, d19,5 cm F048 FOREMKA FALOWANA h 4,3cm, d25 cm F056 FOREMKA FALOWANA DUŻA h 4,3cm, d26,5 cm F094 FOREMKA FALOWANA WIELKA h 4,3cm , d 31,3cm, Składniki
N a Ciasto:
* Półtorej szklanki mąki pszennej
* 120 gram zimnego masła
* 3 łyżki cukru
* 4 łyżki zimnej wody
* szczypta soli
Krem z białej czekolady:
* 375 g serka mascarpone
* 230 g śmietany kremówki 30%
* 170 g białej czekolady
Oraz:
* 30 dkg malin -
Sposób przygotowania
- 1.
-
Mąkę z solą przesiać do dużej miski. Dodać zimne masło, pokrojone w kostkę i cukier. Składniki rozcierać palcami do czasu kiedy powstaną okruchy ciasta. Wtedy dodajemy wodę i zagniatamy ciasto w kulkę i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po 30 minutach rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia oprószonym mąką i przełożyć do formy na tartę o średnicy około 30 centymetrów, grubo posmarowanej masłem. Wykleić formę i nakłuć widelcem ciasto. Piec w piekarniku nastawionym na 170 stopni, na termoobieg około 25-30 minut, do czasu aż ciasto będzie koloru złotego.Ciasto wystudzić.
- 2.
-
W kąpieli wodnej wypuścić białą czekoladę i wystudzić. W misce miksować mascarpone ze śmietanką na gładką masę. Wystudzoną czekoladę dodać do masy i dokładnie i delikatnie wymieszać łyżką. Gotową masę wylać na ciasto, posypać obficie malinamii i resztką startej na wiórki białej czekolady. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa zastygła.
Smacznego